Beyin MR


Beyin MR, beyinde bulunan sinir, kemikler, damar gibi yapıları görüntülemek adına kullanılan bir görüntüleme tekniğidir. Bu işlem radyasyon barındırmaz, ağrısızdır ve asla zarar vermez. Aynı zamanda beyinde bulunan mevcut problemleri ortaya koyabilmek için en etkili görüntüleme yöntemi olarak gösterilebilir. Beyindeki birçok problemi teşhis etmede kullanılır.

Beyin çok hassas bir organ olduğu için bir problem anında teşhis sırasında tercih edilecek görüntüleme teknikleri de önemlidir. Uzmanlar beyinde söz konusu olan hastalıkları tespit etme ve şüpheli durumları saptamada beyin MR çekimi tercih ederler. Bu işlemde manyetik dalgalar üzerinden beyin detaylı olarak görüntülenir. Radyasyon içermediği için MR beyin görüntüleme işlemlerinde çok sık tercih edilmektedir.

Beyin MR Çekimi Nasıl Olur?

Beyin MR çekimi ile standart MR çekimi arasında pek fark yoktur. Öncelikle hasta teknisyen tarafından cihaza yatırılarak hazır hale getirilir. Adından baş kısmına bir aparat koyulur. Bu aparat ile birlikte sinyal gönderme işlemi yapılır. Hasta cihaza girmeden evvel kulaklarını koruyabilmek için kulak tıkacı kullanır. Hasta cihaza girer ve bu süreçte çekim başlar.

Beyin MR işlemleri ortalama 15-20 dakikada tamamlanır. Hastanın doğru çekim için hareketsiz kalması çok önemlidir. Çekim sona erdikten sonra hasta cihazdan çıkarılır. Hasta cihazın içine girmeden evvel tüm metal eşyalarını da çıkarmaktadır. Beyin MR çekimi güvenilir bir işlem olarak kabul edilmektedir.

Beyin MR Çekimi ile Hangi Hastalıklar Teşhis Edilebilir?

Beyin MR çekimi ile birlikte beyin kanaması ve beyin tümörü gibi hastalıklar kolayca teşhis edilebilmektedir. Aynı zamanda kısmi felç vakaları için de beyin MR önerilebilir. Bu hastalıklar dışında da beyin için MR çekimi istenebilir.

Bunun yanında migren, anevrizma belirtileri gibi durumlar da beyin emarı ile saptanabilir. Bunlara ek olarak teknolojinin bu alanda gelişmesi ile birlikte beyinle ilgili birçok farklı hastalık da tespit edilebilir. Bazı durumlarda ilaçlı MR çekimi de talep edilebilir. Bu durumda beyne yönelik uygulanan MR işlemi 25-30 dakikaya çıkabilir. Sonuç olarak beyinle ilgili her türlü hastalık teşhisi konusunda MR istenebilmektedir.