Batın Tomografisi


Batın tomografisi, alt ve üst karın çevrelerini detaylı olarak görüntülemeyi sağlayan bilgisayarlı tomografi türü olarak tanımlanabilir. Bu işlemde üst ve alt karın bölgeleri kesitler halinde görüntülenmektedir. Karın bölgesinde yapılan tomografi işlemi alt ve üst batın tomografisi olarak iki farklı şekilde yapılabilir. Bu işlem tedavi tekniklerini belirlemede yardımcı olacak bir tanı işlemidir.

Bu görüntüleme işlemi batın bölgesinde bulunan hastalıkların ve fiziksel travmaların tedavisi öncesinde başvurulan bir işlemdir. Genel olarak batın tomografisi iç organ hastalıkları, iç kanamaları ve batın bölgesinde yer alan hastalıkların teşhisi için istenmektedir. Bu işlem göğüs ve gövdede yer alan problemlerde uzman doktorlar tarafından istenir ve radyoloji uzmanı tarafından da gerçekleştirilir.

Batın Tomografisi Nasıl Çekilir?

Batın tomografisi radyoloji birimleri tarafından ilaçlı ya da ilaçsız şekilde seçilir. İlaçlı çekim yapılacaksa hastaya damar yolu açılır ve kontrast sıvısı vücuda verilir. Bu çekim işlemi için öncelikle hastanın üzerindeki tüm eşyalar çıkarılır. Bu süreçte gerekli olması halinde hasta hastane elbisesi giymelidir. Daha sonra tarayıcı cihaza paralel konumdaki masaya uzanır ve cihazın dönen bölümleri kesitler şekilde ekimi yapar. Çekim sırasında hastanın kısa bir süre nefesini tutması gerekebilir. Aynı zamanda kısıtlı hareket için kemer ya da yastık tercih edilebilir. Uygulama öncesinde hasta aç olmalıdır ve vücutta bulunan protez ya da metal takılar çıkarılmalıdır.

Batın Tomografisi ile Hangi Hastalıklar Teşhis Edilir?

Batın tomografisi ile birlikte karın bölgesinde yer alan tüm hastalıklar teşhis edilebilir. Bu işlem sonrasında mevcut hastalıklar için en uygun tedavi seçeneği de belirlenir. Bu çekim işlemi batın bölgesinde bulunan travmalar, iç organlardaki hastalıklar ve iç kanama durumları teşhis edilebiliyor.

Özetle karın bölgesinde görülen ya da görülme olasılığı olan her türlü hastalık ve durum batın tomografisi ile saptanabilir. İç kanama olasılığı, batın bölgesinde yaşanan yaralanmalar ve iç organlardaki yetmezlik ve tümör oluşumu gibi sorunlar bu işlem ile saptanabilir. Sonuçlar birkaç gün içinde çıkar ve radyoloji uzmanı tarafından sunulan rapor yönlendiren doktor tarafından detaylı olarak incelenir.