Akciğer Biyopsisi
Akciğer biyopsisi, akciğerden doku örneği alınması ile birlikte bu doku örneğinin mikroskop ortamında incelenmesini içeren bir işlemdir. Bu işlemde alınan doku ve hücreler vücuttan ince iğneler yardımıyla çıkarılır. Daha sonra bu örnekler patoloji uzmanı tarafından mikroskop altında incelenir. Akciğer biyopsisi genellikle akciğer hastalıkları ve akciğer kanseri tanısı koyabilmek üzere yapılır. Bu işlem kısa bir süre içinde yapılır ve inceleme hemen gerçekleşir.
Akciğer biyopsisi kapalı ya da açık teknikler uygulanır. Kapalı teknikle yapıldığında deri ve nefes borusu üzerinden geçiş yapılarak akciğere ulaşılır. Açık teknikte ise ameliyathane ortamında genel anestezi altında işlem yapılmaktadır. Her iki tekniğin de kendi içinde avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır.
Akciğer Biyopsisi Nasıl Yapılır?
Akciğer biyopsisi hastanede yatış gerektirmez. Bazı vakalarda lokal anestezi altında yapılsa da bu işlem genellikle genel anestezi ile yapılır. Öncelikle hastanın biyopsiye engel olacak nesneleri çıkarması gerekir. Daha sonra kıyafetler de çıkarılır ve hastane örtüsü giyilir. Ardından kol ve ellerde damar yolu açılır.
Doktor bu süreçte akciğerden parça alabileceği bir pozisyonda olur. Biyopsi alınacak bölgeye gidebilmek için röntgen ya da BT taraması kullanılır. Deri üzerinde bölge işaretlenir ve sonra deri antiseptik solüsyon ile steril hale getirilir.
Lokal anestezi sonrası hareketsiz durulması ve nefesin tutulması gerekir. Bölgeye hemen çok küçük bir kesi yapılır ve buradan iğne ile kaburgaları geçerek akciğere ulaşılır. Bu süreçte hafif rahatsızlık ve basınç hissi olabilir. Doku örneği alınınca biyopsi iğnesi çıkarılır ve bölgeye birkaç dakika basınç uygulanır. Daha sonra bölgeye pansuman uygulanır ve biyopsi laboratuvara gönderilir.
Akciğer Biyopsisi Neden Yapılır?
Akciğer biyopsisi genellikle göğüs röntgenin ya da BT taramasında ortaya çıkan anormallikleri değerlendirmek için yapılmaktadır. Aynı zamanda akciğer enfeksiyonu ve diğer akciğer hastalıklarını değerlendirmek adına da yapılabilir.
Akciğerde açıklanması imkansız olan sıvı toplanmalarında altta yatan nedeni araştırmak acına da yapılabilir. Akciğerdeki kitlelerin kanserli ya da iyi huylu olup olmadığını belirmeden kullanılır. Aynı zamanda tümörlerde yayılım durumu ve evreyi belirlemeye yardımcı olur.